Care este cea mai bună tehnică de zugrăvire a pereților ?

Există mai multe tehnici de acoperire a pereților cu vopsea, dar ținând seama de condițiile ambientale, suprafața pereților și disponibilitatea uneltelor, cea mai eficientă și cea mai populară s-a dovedit a fi metoda mixtă – vopsire cu pensula și rola trafalet. Printre cele mai populare metode de zugrăvire, distingem printre altele:

 • - vopsire cu pensula.

Utilizată astăzi, în principal pentru aplicări cu vopsea pe suprafețe mici (de ex. colțuri, zone greu accesibile),grunduirea suporturilor și aplicarea vopselelor dense cu vâscozitatea mare.

De asemenea, alegem pensula și pentru a crea diferite modele decorative pe pereți, de ex. la utilizarea șabloanelor decorative sau prin ciocănituri (tapping).

01

Vopsirea cu pensula sau bidineaua este cea mai veche tehnică de renovare a încăperilor. Avantajele acestei metode de vopsire sunt:

 • - unelte simple și ieftine,
 • - ușor de vopsit,
 • - mai puțin complicat de vopsit zonele greu accesibile,
 • - utilizarea eficientă a vopselei și puține pierderi de vopsea în timpul aplicării,
 • - buna acoperire a suportului (vopsirea se execută cu pensula sau bidineaua, prin frecare intensivă, pentru ca materialul de acoperire, de ex. vopseaua, să intre adanc în porii și suprafeţele denivelate ale suportului).

Dezavantajele acestei tehnici sunt:

 • - timpul lung destinat vopsirii (aprox. 10 m2/h),
 • - dificultăți în aplicarea produselor cu ascare rapidă,
 • - rămân neuniformități (urme ale pensulei).

Începem vopsirea pregătind pensula. Pentru îndepărtarea prafului și a părului incoerent, spălați unealta în apă cu săpun, apoi clătiți-o și uscați-o bine. Pensula astfel pregătită, este gata pentru vopsire.

Această tehnică, din cauza caracterului acesteia, arată că vopselele destinate vopsirii cu pensula, se caracterizată printr-un timp mai lung de uscare. Așadar, de ex. vopselele în ulei, se aplică mai usor cu pensula. Pentru aceste vopsele se potrivesc uneltele cu peri tari și scurți. Vopelele cu uscare rapidă, cum ar fi: emailurile (acrilice, vinilice) necesită la aplicare o anumită experiență și tehnică specială. Acestea se aplică mai bine cu o pensulă plată cu peri moi.

Fără îndoială, dezavantajul vopsirii cu pensula este apariția neuniformităților, adică așa zisele urme de pensulă. Acest inconvenient poate fi remediat folosind uniformizarea suprafeței cu o pensulă plată sau schimbând tehnica de vopsire. Această operațiune, se realizează prin loviri delicate în pelicula vopsită, cu capătul pensulei cu peri moi și lungi. Însă acest lucru necesită mult timp și precizie.

 • zugrăvire cu rola.

03

Este metoda cea mai populară datorită performanțelor sale (randament mărit și simplitate în executare). Cu această tehnică vopsim plafoane, pereți, impregnăm lemnul, băițuim mobilierul.

Avantajele vopsirii cu rola:

 • -echipament ieftin, simplu și ușor accesibil,
 • -aplicare rapidă și ușor de realizat,
 • -acoperire uniformă a pereților cu suprafețe netede și plane,
 • -randament.

Dezavantajele acestei tehnici sunt:

 • -dificultăți la aplicarea vopselei în zone greu accesibile,
 • -inexactități la acoperirea suprafețelor și structurilor poroase,
 • -greu de controlat grosimea stratului.

Vopsirea cu rola o începem acoperind cu vopsea zonele greu accesibile și marginile suprafeței. Realizăm această operațiune cu o rolă mică și subțire sau cu o pensulă.

04

Suprafeţele mari ale pereţilor le zugrăvim cu un trafalet mare (18-25cm) aplicând vopseaua cu mişcări verticale. Terminăm zugrăvirea fiecărei zone cu mişcările trafaletului întotdeauna în aceeaşi direcţie. Vopsind o singură suprafață mare (un întreg perete),nu trebuie să facem pauze de lucru, deci legăm următoarele porțiuni prin metoda „ud pe ud”. Îmbibăm trafaletul bine în tava cu vopsea și îl aplicăm uniform și cu atenție pe suprafață, fără a folosi o forță excesivă. După uscarea peliculei de vopsea, nu se fac remedieri. În acest caz, se vopsește peretele întreg. Se referă în special la suprafețe acoperite cu vopsele cu culori intense.

 • -metoda prin pulverizare (pulverizare cu aer sau hidrodinamică).

Această metodă necesită echipament complicat și costisitor dar și abilități de deservire al acestuia, și vopsele speciale. Tehnicile de pulverizare sunt foarte eficiente, dar necesită experiență din partea aplicatorului. Datorită proprietăților acestora, sunt utilizate mai mult pentru vopsirea suprafețelor foarte mari.

05

Când planificăm renovarea casei, mai ales dacă o facem pentru prima dată, cel mai bine este să folosiți o tehnică mixtă – cu pensula (în zone greu accesibile) și cu rola trafalet (pe suprafețe mari ale pereților).

06

Înscrieți-vă la newsletter

Dacă doriți să primiți cele mai recente informații de pe site, înscrieți-vă la newsletter-ul nostru.

Conform prevederilor art. 24 alin. 1 Legea din 29 august 1997 privind protecţia datelor cu caracter personal (Monitorul Oficial din 2002 nr 101, poz. 926, cu modificările ulterioare). Vă informăm că Fabrica de Lacuri și Vopsele Śnieżka S.A este operator de date cu caracter personal cu sediul în Warszawa (00-854),Al. Jana Pawła II 23. Datele cu caracter personal au fost furnizate în mod voluntar pentru a fi contactat ulterior. Datele personale vor fi puse la dispoziție numai entităților conform legislației în vigoare. Aveţi dreptul oricând să solicitaţi informaţii despre datele cu caracter personal stocate şi să le corectaţi.