Ce culori alegem pentru pereții holului?
Holul este cartea de vizită a casei. Deschizând ușa locuinței arătăm o mică parte a lumii noastre, care ar trebui să facă o impresie bună pentru oricine care ar intra înăuntru.
Cum ar trebui să arate un hol?
- -optimist, pentru că orice discuții, relații și întâlniri care vor avea loc aici, să se desfășoare într-o atmosferă bună.
- -ordonat, pentru ca toate obiectele (în special în sezonul toamnă-iarnă) să nu incomodeze și să nu distragă atenția.
- -estetic, pentru a descrie gustul și cultura noastră.
- -funcțional, pentru a trăi aici confortabil, iar traficul să se defășoare fără probleme și incidente.
Coloristica holului, este de cele mai multe ori, elementul întregului design al interiorului. Compoziția corectă a nuanțelor, depinde de dimensiunea încăperii, iluminat, materialele utilizate și de ideile și preferințele proprietarilor. Este important, totuși ca toate aceste elemente să formeze un întreg coerent, alcătuind un interior consecvent și estetic.
MĂRIMEA
Holul, de multe ori este o încăpere mică cu o mulțime de uși, umerașe și rafturi/dulapuri. Este, adesea o încăpere prin care se trece, iar rolul acesteia este în primul rând funcționalitatea. Pentru astfel de interioare, cel mai bine să alegeți culori deschise, reci, care adaugă un plus de „suflu” și spațiu. Vopselele ar trebui să fie de înaltă calitate, deoarece un interior nu prea mare și coloristica deschisă a peretilor, îi expune la murdărire. Deci, e bine să alegeți astfel de vopsele, care nu atrag murdăria și într-un mod ușor vă permite să scapați de ea.
Datorită trend-ului cu un spațiu deschis și dorința pentru o maximă deschidere a interioarelor, holul devine tot mai des, doar un fragment din spațiul total. Coloristica interiorului, ar trebui atunci să fie uniformă sau adaptată la întregul design. Cel mai des întâlnite, sunt însă culorile deschise, care măresc optic spațiul și îl luminează.
LUMINA
Condițiile de iluminare existente în hol, sunt un factor foarte important la alegerea culorilor pentru interior. Cu cât este mai întuneric în încăpere, cu atât culoarea pereților ar trebui să fie mai deschisă. Totuși, acest lucru nu înseamnă, că nu putem folosi nuanțe saturate pentru interioare întunecate. Iluminatul artificial poate lumina foarte bine spațiul și înlocui lumina zilei.
MATERIALE DE FINISARE
Culoarea pereților trebuie să fie compatibilă cu celelalte elemente ale interiorului. Uneori culoarea lemnului, mobilierului sau a plăcilor ceramice, poate limita alegerea culorii peretelui din paleta de culori. Culorile se aleg pe baza contrastului sau armoniei, în funcție de rezultatul final pe care dorim să-l obținem. Putem folosi, de asemenea, nuanțe neutre, conferind siguranță fiecarui interior.
IDEA ȘI PREFERINȚELE
Cele mai importante elemente care influențează aspectul final al interiorului sunt ideile practice pentru amenajări și gustul proprietarilor. Moda predominantă, tendințe actuale și standardele, sunt elementele suplimentare, care trebuie avute în vedere la amenajarea holului. Însă cel mai important este faptul, că locuitorii casei să se simtă bine în ea, iar camera în sine să fie pentru ei un loc de identificare, mândrie și un fel de carte de vizită.