Combinații de culori pentru pereții interiori. Cum să alegem în mod corespunzător două culori?
Combinarea între două culori diferite în interior este atractivă și de multe ori se folosește ca aranjament decorativ, dar pentru a-l executa bine, trebuie să respectați câteva reguli. Cel mai important aspect este alegerea nuanțelor potrivite. Aici ne ghidăm nu numai după caracterul și natura interiorului, funcția sa și preferințele proprii, dar, de asemenea trebuie luată în considerare interacțiunea dintre culori (una față de cealaltă) și de condițiile de iluminare, care vor avea influență asupra percepției acestora.
În baza teoriei de nuanțe, selectând două culori putem face acest lucru, astfel încât acestea să se completeze reciproc, dar si să contrasteze între ele. Asemenea culori, sunt pe laturi opuse ale paletei de culori.
Culorile contrastante aduc mereu în încăperi un fel de dinamică. Cu cât saturația culorilor este mai mare, cu atât interacțiunea nuanțelor este mai puternică. Nuanțele astfel combinate, încă se completeaza reciproc, și astfel ne dă impresia, că sunt mai strălucitoare decât în cazul în care ar fi fost singure.
O astfel de combinație, e bine să se folosească în spațiile unde se lucrează, în bucătării și oriunde suntem de părere că porția suplimentară de energie ne poate prinde bine.
Însă, aceste duete de culori sunt foarte obositoare și dacă le vom alege, trebuie să o facem în nuanțe atenuate și o saturație mai delicată a acestora.
Un alt mod de a combina culorile, este armonizarea acestora. Această asociere de nuanțe situate în interioarele cercului de culori, sunt poziționate una lângă alta pe paleta de culori. Astfel de combinații, vor aduce în interioare liniște, de aceea se potrivesc în sufragerii (living),dormitoare și în camere de copii.
Cel mai frecvent utilizate sunt, însă combinațiile coloristice pentru interioare care sunt realizate în baza culorilor neutre sau în diferite nuanțe ale aceeași culoare. Aceste culori sunt pur și simplu cel mai ușor de ales, fără a comite vreo eroare.
Griul, bejul, maro, albul și negru sunt culorile neutre și pot fi combinate chiar cu cele mai intense pete coloristice.
Aceeași culoare în saturații diferite, formează interioare armonioase, liniștite și frumoase. Alegerea în aceeași culoarea a mobilierului și a accesoriilor, vor crea interioare elegante monocromatice.
Alegerea rezervată dar atentă a culorilor, vă permite o “nebunie” a structurilor fără a induce haosul.
Vopsirea pereților în două culori diferite, sunt, de asemenea, o problemă tehnică privind modul de executare a lucrărilor de zugrăvire. Combinarea culorilor prelungește timpul de realizare a lucrărilor. Cu mare precizie trebuie să separați și cu ajutorul benzii de mascare să protejați marginile zonelor de culoare. Funcție de precizia lipirii benzii de mascare, va depinde rezultatul final. Granițele de îmbinare a culorilor trebuie să fie perfect uniforme. Orice imperfecțiune va afecta negativ estetica încăperii. Banda de mascare trebuie să fie de bună calitate cu o lățime corespunzătoare. Încleind-o, trebuie să fie lipită bine de suprafață, dar mai ales să fiți atenți la margini. Peretele astfel protejat se zugrăvește, după care se îndepărtează banda. Este mai bine să se înceapă zugrăvirea cu culori mai deschise. Atunci când peretele este complet uscat, trecem la lipirea benzii și la zugrăvirea cu a doua culoare. Îndepărtați banda imediat după vopsire, dezlipind-o sub un unghi cât mai mic față de perete.