Cum să zugrăvim interioarele, cu rola sau cu bidineaua? Păreri pro sau contra.

Majoritatea vopselelor de interior disponibile pe piață, pot fi aplicate pe perete, fie cu o bidinea, fie cu o rolă. Cel mai des pentru zugrăvirea pereților folosim ambele unelte, însă alegerea între bidinea și rolă ar trebui să depindă de mai mulți factori:

  • îndemânarea noastră,
  • textura peretelui,
  • efectul pe care dorim să-l obținem.

ZUGRĂVIREA CU PENSULA SAU CU BIDINEAUA

01

Este cea mai veche tehnică tradițională de vopsire a pereților. Pensula sau bidineaua este o unealtă foarte precisă, de aceea e bine să o alegeți atunci când vopsiți detalii, margini și zone care necesită mai multă atenție. Există o gamă variată de pensule/bidinele, datorită cărora folosind o dimensiune sau un tip corespunzător, putem vopsi orice loc, chiar și în zonele greu accesibile. Și astfel, cu cele mai înguste pensule vopsim caneluri foarte înguste, cavități, colțare late și suprafețe mari, iar cu pensula pentru calorifer, vopsim foarte ușor zonele greu accesibile de ex. unghiurile. Marginile, cel mai bine le vopsiți cu o pensulă cu peri de o duritate medie, iar pentru vopsirea detaliilor și accesoriilor, folosind o pensulă conică cu peri moi. Pensula sau bidineaua o putem folosi la vopsirea tencuielilor decorative și a suprafețelor structurate, deoarece perii acestor unelte ajung în caneluri și în adânciturile decorațiunii și acoperă exact suprafața cu un strat de vopsea.

02

Dacă vopsim suprafețe mari, netede, cel mai bine alegem o rolă. Pensula folosită într-un mod neadecvat poate lăsa dungi inestetice pe perete și urme provocate de mișcarea mâinii. În afară de acestea, vopsirea cu pensula este mai puțin economică, deoarece provoacă un consum mai mare de vopsea iar pelicula rezultată va fi mult mai groasă.

ZUGRĂVIREA CU ROLA

03

Datorită rulourilor, pelicula de vopsea rezultată pe perete este subțire, opacă și uniformă. Această unealtă este ideală pentru vopsirea pereților netezi pregătiți corespunzător. Lungimea firului de păr al rolei o alegem în funcție de textura peretelui. Cu cât suprafața este mai netedă, cu atât firul de păr ar trebui să fie mai scurt (aprox. 10 mm). Dacă aveți îndoieli în privința evaluării texturii suportului, atunci mai bine folosiți o rolă cu peri mai lungi.

Zugrăvind cu rola, nu apăsați prea tare pe suport, pentru a nu lasă urme inestetice pe perete. Cel mai eficient mod de a vopsi este metoda "literei V". Acesta vă permite foarte repede și uniform să acoperiți cu vopsea o suprafață mare.

04

Pe piață sunt disponibile câteva tipuri de role trafalet. Acelea din materiale plastice sunt folosite pentru a zugrăvi cu vopsele în dispersie (pe bază de apă),role din materiale naturale pe care le folosim pentru vopsirea cu vopsele în solvenți și role din burete pentru vopsele în ulei.

CU PENSULA SAU CU ROLA

05

Cea mai eficientă metodă de a zugrăvi o încăpere este metoda mixtă. Această metodă constă în vopsirea colțurilor, zonelor greu accesibile și a cavităților cu o pensulă, apoi se acoperă suprafețele mari ale pereților cu o rolă trafalet. Un astfel de mod de lucru mixt, este cel mai eficient, se economisește timp și totodată nu consumați prea multă vopsea.

După terminarea lucrărilor, uneltele se spală minuțios cu apă. Pentru o refolosire, acestea vor fi gata doar după uscarea completă.

06

Înscrieți-vă la newsletter

Dacă doriți să primiți cele mai recente informații de pe site, înscrieți-vă la newsletter-ul nostru.

Conform prevederilor art. 24 alin. 1 Legea din 29 august 1997 privind protecţia datelor cu caracter personal (Monitorul Oficial din 2002 nr 101, poz. 926, cu modificările ulterioare). Vă informăm că Fabrica de Lacuri și Vopsele Śnieżka S.A este operator de date cu caracter personal cu sediul în Warszawa (00-854),Al. Jana Pawła II 23. Datele cu caracter personal au fost furnizate în mod voluntar pentru a fi contactat ulterior. Datele personale vor fi puse la dispoziție numai entităților conform legislației în vigoare. Aveţi dreptul oricând să solicitaţi informaţii despre datele cu caracter personal stocate şi să le corectaţi.