Cum zugrăvim plafoanele?

Pentru zugrăvirea plafoanelor, cel mai des folosim vopsele emulsionate. Acestea sunt ușor de aplicat, deoarece se întind ușor pe suprafață, acoperind-o perfect, sunt lavabile. Printre emulsii avem de ales, în principal: vopsele acrilice, latex și vinilice. Acestea diferă între ele prin proprietățile funcționale (rezistență la spălare și frecare),care rezultă din tipul și calitatea de rășini cât și a pigmentului folosit în producția lor.

01

Sfaturi practice

  • Plafoanele noi în stare bună (camere de zi, sufragerii, dormitoare, camere pentru copii, birouri) le zugrăvim cu vopsea acrilică sau latex. Acestea au un aspect mat frumos și alb, care, în urma trecerii timpului nu se îngălbensc. Aceste vopsele au un miros discret, se usucă repede și sunt diluabile cu apa.
  • Plafoanele, după inundații, unde sunt vizibile infiltrările cu apă, cel mai bine le vopsiți cu o vopsea izolatoare (pentru pete de apă) concepută special pentru astfel de locuri. Abia ultimul strat de finisare se va aplica cu o vopsea emulsionată.
  • Plafoanele foarte deteriorate, se zugrăvesc cu o vopsea latex sau acrilică pe bază de solvent. Acestea au parametri foarte buni de acoperire și de izolare, sunt rezistente la abraziune.
  • Plafoanele din încăperile expuse la umiditate, se zugrăvesc cu vopsele special concepute pentru astfel de încăperi numite "Baie și bucătărie". Aceste vopsele, în afară de proprietățile de acoperire excelente și rezistență la spălare și frecare, au în compoziția lor amestecuri antifungice, pentru a combate dezvoltarea ciupercilor și a mucegaiurilor.

Pentru zugrăvirea corespunzătoare a plafonului, avem nevoie de următoarele instrumente:

  • pentru pregătirea suportului, remedieri sau reparații ale lipsurilor de pe tavan: un răzuitor, glet sau glet pentru finisaje fine, șpaclu, burete, perie, soluție de spălat pereți și plafoane;
  • pentru zugrăvire: bandă de mascare, agitator pentru vopsea, rolă mică, rolă mare cu mâner lung sau telescopic, pensule sau bidinele, cuvă pentru vopsea, folie de protecție, scară.

PREGĂTIRE

Înainte să începem zugrăvirea propriu-zisă, verificăm:

  • dacă suportul care urmează să fie zugrăvit este uscat (în caz contrar vopseaua se poate exfolia),curat și neted. Dacă suportul este absobant (de ex. plăci de gips-carton),trebuie amorsat cu un grund (vopsea de grunduire);
  • dacă pardoselile, pereții și mobilierul sunt protejate în mod corespunzător cu o folie de protecție;

02

  • dacă marginile superioare ale pereților sunt mascate cu banda de mascare.

03

ZUGRĂVIRE

Începem cu colțurile și marginile pereților, pe care le zugrăvim cu pensula sau cu rola mică. Trecând la activitatea principală, e bine să împărțiți încăperea în porțiuni mici și să le acoperiți pe rând cu mișcări într-o singură direcție. Pentru stratul al doilea, direcția de mișcare a rolei, trebuie să fie perpendiculară pe stratul realizat anterior.

E bine să țineți seama că:

Plafoanele se vopsesc în primul rând, înainte de o eventuală zugrăvire a pereților.

Plafoanele nu trebuie să fie albe. Este unanim acceptat faptul, că plafonul este în cea mai mare parte de culoare albă, deoarece această culoare oferă un sentiment de spațiu, luminează încăperea, reflectă perfect lumina (și artificială). Renunțarea aplicării albului pe tavane, este totuși o procedură decorativă frecvent întâlnită. Culoarea plafonului aleasă cu atenție, devine un element activ pentru amenajări interioare.

04

Înscrieți-vă la newsletter

Dacă doriți să primiți cele mai recente informații de pe site, înscrieți-vă la newsletter-ul nostru.

Conform prevederilor art. 24 alin. 1 Legea din 29 august 1997 privind protecţia datelor cu caracter personal (Monitorul Oficial din 2002 nr 101, poz. 926, cu modificările ulterioare). Vă informăm că Fabrica de Lacuri și Vopsele Śnieżka S.A este operator de date cu caracter personal cu sediul în Warszawa (00-854),Al. Jana Pawła II 23. Datele cu caracter personal au fost furnizate în mod voluntar pentru a fi contactat ulterior. Datele personale vor fi puse la dispoziție numai entităților conform legislației în vigoare. Aveţi dreptul oricând să solicitaţi informaţii despre datele cu caracter personal stocate şi să le corectaţi.