Iluminatul și culorile de pe pereți. Iluminatul și culorile pereților.

Iluminatul interiorului și coloristica pereților săi, sunt în general doi factori cu legături foarte strânse între ei, de care depind în final aspectul aranjamentului din încăpere. Este importantă, în primul rând, lumina zilei de care depinde intensitatea și saturația culorii alese de pe perete. Cu cât încăperea este mai întunecată, cu atât mai deschise trebuie să alegem culorile de pe perete și mobilierul din dotare. Culorile deschise vor reflecta mai bine puținele raze de soare care cad în încăpere și datorită lor, aceasta devine în ochii noștri mai luminoasă și mai spațioasă.

kolor_waniliowy_w_jadalni

Folosirea în amenajările interioarelor a oglinzilor și a altor suprafețe care reflectă lumina (sticlă, cristale, mobilier lăcuit, pardoseli ceramice lustruite, etc.) poate fi un factor suplimentar de sprijin a iluminatului în încăperile cu o lumină de zi insuficientă. Cu astfel de trucuri, putem chiar aplica pe pereți o culoare cu o nuanță sau două mai închisă decât cea indicată, deoarece cantitatea de lumină reflectată de suprafața acestora crește rapid.

bezowy_kolor_farby_w_salonie

La alegerea coloristicii pentru interioarele mari și luminoase, avem în general, libertate deplină și practic putem alege din toată gama de culori, inclusiv negru. Culoarea, o putem alege în funcție de mobilierul din dotare, stilul încăperii, precum și după gusturile proprii. Spațiile mici și întunecate, necesită în timpul colorației mai multă atenție, iar coloristica intensă a pereților, ar trebui să fie folosită pe aceștia, cu grijă deosebită. Cu cât culoarea este mai saturată, cu atât absoarbe mai multă lumină, și o percepem ca și cum ar lua mai mult loc din amenajarea spațiului. Deci, având apetit la o culoare puternică într-o cameră mică, să ne gândim mai degrabă, la vopsirea cu această culoare a unei zone a peretelui și eventual să o repetăm în accesorii, decât să vopsim cu aceasta întreaga încăpere.

kolor_turkusowy_w_sypialni

Fiecare nuanță necesită un iluminat adecvat, dar culorile saturate îl necesită în mod specific. Culori fără lumină nu există, iar în lipsa unei cantități suficiente a acesteia, chiar tonurile calde devin gri-uri, se întristează și începem să le percepem în cu totul alt mod. Alegând culorile pentru casa sau biroul nostru, este bine să alegem compozițiile coloristice verificându-le totodată în lumini diferite. Unele magazine cu vopsele, au becuri speciale cu ajutorul cărora se simulează lumina zilei, fluorescentă și incandeșcentă. Datorită acestora, putem vedea cum se schimbă optica noastră la anumite culori, în funcție de lumina utilizată. În absența unei astfel de posibilități, este suficient să luați o mostră de vopsea și să o priviți cu atenție în diferite momente ale zilei și sub o varietate de lumină. O astfel de analiză vă permite nu numai să alegeți cu exactitate coloristica pereților din interior, dar de asemenea să planificați în mod corespunzător iluminatul artificial.

71248381

În cazul în care, după aplicarea vopselei pe perete, avem impresia că nuanța este alta decât cea pe care am ales-o în magazin, înainte de a alerga la magazin pentru a achiziționa o altă cutie de vopsea și să ne apucăm de bidinea, trebuie mai întâi să ne preocupăm de un iluminat corespunzător al încăperii. Se poate dovedi, că într-o altă lumină, coloristica pereților, ni se va prezenta cu totul diferit. Caracterul iluminatului ar trebui să fie potrivit la caracterul și funcționalitatea interiorului, însă regula de aur și practica ne spun, că cel mai bine este să planificați mai multe puncte de lumină, care împart interiorul în zone și dacă este necesar, se vor completa reciproc. O singură lampă plasată central în încăpere, chiar și atunci când este dotată cu un număr mare de becuri, pare a fi o soluție insuficientă, iar în contextul optic al culorilor –neindicat. Cel mai bine este când în interior sunt câteva surse de lumină, cum ar fi: lămpi de masă, de pardoseală, de perete și plafon. Posibilități suplimentare de amenajare, pot fi realizate datorită diferitelor tipuri de becuri disponibile pe piață. Datorită luminii, putem schimba caracterul interiorului, expune culorile acestuia sau de a le atenua, iar dacă este necesar, chiar să o corectăm.

turkusowy_kolor_farby_w_lofcie

Cum în final, coloristica aleasă se va prezenta în interior, depinde în mare măsură de iluminat. Lumina zilei determină alegerea nuanțelor, însă uneori, parametrii de lumină din încăpere îi putem regla cu un iluminat artificial. La alegerea vopselelor, de multe ori chiar intuitiv, ne adaptăm la regulile existente, însă merită să le cunoaștem, pentru a amenaja cu bună știință spațiul propriu în care trăim și să nu ne expunem la comiterea greșelilor.

 

 

 

 

Înscrieți-vă la newsletter

Dacă doriți să primiți cele mai recente informații de pe site, înscrieți-vă la newsletter-ul nostru.

Conform prevederilor art. 24 alin. 1 Legea din 29 august 1997 privind protecţia datelor cu caracter personal (Monitorul Oficial din 2002 nr 101, poz. 926, cu modificările ulterioare). Vă informăm că Fabrica de Lacuri și Vopsele Śnieżka S.A este operator de date cu caracter personal cu sediul în Warszawa (00-854),Al. Jana Pawła II 23. Datele cu caracter personal au fost furnizate în mod voluntar pentru a fi contactat ulterior. Datele personale vor fi puse la dispoziție numai entităților conform legislației în vigoare. Aveţi dreptul oricând să solicitaţi informaţii despre datele cu caracter personal stocate şi să le corectaţi.