Stilul oriental - 6 cele mai bune aranjamente pentru interior

Stilul oriental este inspirat din cultura țărilor asiatice și se caracterizează prin multitudinea modelelor, formelor și varietății de culori. De la interioare simple și chiar ascetice în stilul Zen, având ca sursă de inspirație cultura japoneză sau Tibetană, la amenajări bogat ornamentate inspirate de casele din China, India și Thailanda.

Stilul Zen provine din Orientul Îndepărtat, iar sursa de inspirație este luată din budism. Acest stil favorizează contemplarea și liniștea, căutarea naturii adevărate. Interioarele Zen se prezintă, deci ca o oază de liniște și armonie. Predomină în ele minimalismul extrem și ordinea, care vă oferă un sentiment de control total, nu numai asupra spațiului care vă înconjoară, dar și asupra propriilor reacții și emoții. Zen se caracterizează prin simplitate, aversiune față de ceea ce este de prisos și printr-o coloristică rezervată.

01

În interioarele de stil Zen sunt prezente materiale naturale de finisaj, cum ar fi: din bambus, piatră, iarbă, lemn și hârtie. Mobilierul este în cea mai mare parte din lemn și are o formă simplă, ascetică, însă accesoriile alese cu grijă subliniază stilul interiorului. Coloristica se limitează la culorile neutre – alb, negru, bej, maro și gri-uri. Alte culori, în cazul în care apar, trebuie să fie liniștitoare, în tonuri atenuate. Acest stil nu acceptă contraste de nuanțe și nici culori țipătoare. Interioarele în stilul Zen, emană liniște, ordine și perfecțiune în formă pură.

02

Extrem de diferit pare a fi stilul oriental originar din țările Orientului Mijlociu. Aici, varietatea de nuanțe, decorațiunile aurite și ornamentările, sunt un fel de nucleu de stil. Deși interioarele moderne, într-adevăr sunt caracterizate ceva mai modest prin combinațiile de culori și ornamentări, însă ceea ce este caracteristic, trebuie să rămână neschimbat. Acest stil se caracterizează printr-un mobilier deosebit, deseori ornamentat și vopsit manual, lămpi și felinare din sticlă sau ajurate, țesături cu modele brodate cu fir de aur și de argint, precum și o întreagă serie de accesorii bogat decorate – cutiuțe, măsuțe, puf sau oglinzi. Cu toate acestea, creând interioare în acest stil, putem să ne apropiem cu ușurință de kitsch, de aceea trebuie să alegem cu atenție coloristica și accesoriile.

03

Interioarele în stil oriental sunt expresive. Coloristica este foarte intensă, foarte saturată, bazată pe nuanțe generale, cum ar fi roșu (simbolizând noroc),verde, galben, bleumarin aurit. Pereții pot fi bogat ornamentați prin diferite tehnici, de la picturi de precizie și elemente grafice care amintesc de flora și fauna asiatică, dar și poleială strălucitoare, până la o varietate de modele realizate cu ajutorul șabloanelor. Coloristica pereților este important să se armonizeze cu celelalte elemente ale interiorului.

04

Încăperile în stilul oriental, sunt în mare parte dotate cu mobilier din lemn provenit de la arbori exotici, sculptat sau vopsit. Forma acestor elemente este de multe ori foarte sofisticată, încântă prin măiestria executării și cu ornamentația bogată. Mobilierul tapițat, atrage atenția cu țesături confortabile, cum ar fi: mătase sau satin, sau țesături cu modele misterioase. Astfel de interioare arată splendit, diferit și foarte interesant.

05

Un rol important în interioare, îl au accesoriile. Lămpi colorate, voluminoase, realizate din sticlă pictată, figurine cu Buddha, perne de satin cu franjuri, covoare cu modele, fețe de masă colorate, felinare, sunt doar câteva exemple individuale selectate dintr-o gamă largă de posibilități pe care le poate oferi amenajamentul în stil oriental.

06

Stilul oriental, transpus pe plaiul polonez, atât în versiunile sale bogate, precum și în stilul ascet de Zen, este o alternativă interesantă pentru o stilistică populară și utilizată în mod obișnuit. Nota Orientului, cu siguranță adaugă magie vietii noastre de zi cu zi din Europa Centrală, și dă impresia unor interioare neobișnuite, originale și interesante.

Înscrieți-vă la newsletter

Dacă doriți să primiți cele mai recente informații de pe site, înscrieți-vă la newsletter-ul nostru.

Conform prevederilor art. 24 alin. 1 Legea din 29 august 1997 privind protecţia datelor cu caracter personal (Monitorul Oficial din 2002 nr 101, poz. 926, cu modificările ulterioare). Vă informăm că Fabrica de Lacuri și Vopsele Śnieżka S.A este operator de date cu caracter personal cu sediul în Warszawa (00-854),Al. Jana Pawła II 23. Datele cu caracter personal au fost furnizate în mod voluntar pentru a fi contactat ulterior. Datele personale vor fi puse la dispoziție numai entităților conform legislației în vigoare. Aveţi dreptul oricând să solicitaţi informaţii despre datele cu caracter personal stocate şi să le corectaţi.