Zugrăvirea pas cu pas – ghid pentru începători.

Zugăvirea pereților, contrar opiniilor vehiculate, nu este o chestiune dificilă. Aceasta, poate fi executată aproape de oricine, la un nivel foarte ridicat de realizare, cu condiția să se respecte câteva reguli și activitățile să fie efectuate într-o ordine corespunzătoare. Mai jos, vă prezentăm câteva sfaturi practice, care vă vor ajuta să schimbați rapid sau să reîmprospătați interioarele dvs. fără a suporta costuri mari, ca în cazul angajării profesioniștilor. Sunt suficiente doar câteva ore, iar încăperea își poate schimba complet aspectul.

1) Decizia

01

Uneori, cel mai dificil este luarea deciziei cu privire la renovare. Avem în vedere scenariile vechi din anii trecuți, atunci când zugrăvirea era evenimentul sezonului. Astăzi, având acces la vopsele și unelte de cea mai înaltă calitate, zugrăvirea este o sarcină realizată rapid și fără greutăți.

2) Dimensiunile încăperii

Primul lucru, pe care ar trebui să-l facem înainte de a zugrăvi locuința, este verificarea minuțioasă a suprafeței pereților, pe care îi vom renova. În cazul în care încăperea va fi zugrăvită într-o singură culoare, puteți însuma toate dimensiune, însă dacă ne tentează combinarea mai multor culori, cel mai bine să notați separat fiecare suprafață a peretelui.

3) Concepția coloristică

02

La alegerea culorii de vopsea pentru încăpere, ar trebui să se ia în considerare mai mulți factori importanți. Pentru a minimiza riscul de a greși, e bine să abordați problema în mai multe moduri.

Preferințele noastre

Acesta este unul dintre cei mai importanți factori. E bine să alegeți culorile, ghidându-vă pe cunoașterea propriei naturi, și nu după moda actuală. Mai ales atunci când vine vorba de o încăpere în care ne petrecem mult timp. Înconjurați de nuanțele preferate, ne simțim relaxați și veseli, iar interiorul zugrăvit în astfel de nuanțe, ne va bucura ani de zile.

Caracteristicile încăperii

Analiza făcută din perspectiva dacă încăperea este mare sau mică, și cum este iluminată. Regulile alegerii sunt de așa natură că pentru interioarele mici, joase și întunecate, alegem culori foarte deschise, albe, reflectând o mare parte din lumină. Dacă dorim să folosim în ele un accent coloristic puternic, cel mai bine îl facem cu ajutorul unei decorațiuni doar pe un singur perete sau pe o porțiune al acestuia, decât să zugrăviți întreaga încăpere. Culorile deschise, datorită caracteristicilor sale, măresc optic interiorul, dând impresia unui spațiu mai mare.

Funcționalitatea interiorului

Culorile ne influențează psihicul. Datorită lor ne putem simți relaxați, pot stimula apetitul nostru, calma nervii. În funcție de încăperea pe care o vom zugrăvi, ne vom petrece timpul înconjurați de aceste nuanțe pentru a consolida obiectivele, pe care le putem realiza cu ajutorul acestora. Astfel, de ex. în băi se potrivesc nuanțele referitoare la tonuri de apă, mare și aer. Acestea ne amintesc de puritate și prospețime. În bucătărie, apetitul este stimulat de nuanțele care fac referire la tonurile de culoare ale fructelor și legumelor. Printre ele, întotdeauna vom avea poftă de câte ceva. Dacă - dimpotrivă - vrem să reducem apetitul, atunci alegem nuanțe cu tonuri de albastru, turcoaz și violet rece.

4) Achiziționarea materialelor, adică alegerea vopselei, uneltelor și a grundului

Astăzi, producătorii de vopsele, dedic o serie de produse specifice încăperilor. Veți găsi, deci vopsele care se folosesc în dormitoare, sufragerii și birouri, precum și vopsele cu rezistență ridicată la frecare și spălare cu apă - pentru băi și bucătării. Fiecare vopsea pentru pereți, poate fi achiziționată aproape în orice culoare, deoarece în afară de produsele finite (gata nuanțate) putem cumpăra vopsea nuanțată la agitator, unde paleta de culori este nelimitată.

Pregătirea uneltelor necesare pentru zugrăvit:

  • 2 role (mare și mică),
  • pensulă cu mâner lung,
  • pensule (3 buc., mare, mică și „curbată pentru calorifer”),
  • cuvă,
  • benzi de mascare,
  • folia de protecție pentru zugrăvit.

03

5) Pregătirea încăperii pentru zugrăvit

Pregătirea încăperii pentru zugrăvit, se face prin scoaterea din încăpere a tuturor elementelor inutile şi incomode. Accesoriile și obiectele, care pentru un motiv oarecare trebuie să rămână în încăpere, le protejăm împotriva unei eventuale murdăriri, acoperindu-le cu o folie de protecție pentru zugrăvit. Demontați capacul prizelor electrice și a întrerupătoarelor de lumină, lipiți banda de mascare pe plintele pardoselii, pe tocurile ușilor şi a pervazurilor.

04

Un element important este evaluarea atentă a pereților, repararea acestora, precum și o posibilă impregnare.

6) Zugrăvire

Începem zugrăvirea pereților din zonele dificile, greu de vopsit (de exemplu, în jurul caloriferelor) şi a colţurilor pereților. Aceste suprafeţe se vopsesc cel mai bine cu o pensulă sau cu trafaletul mic.

05

Robimy to za pomocą pędzli i małego wałka. Gdy wszystkie miejsca wymagające większej precyzji są już pokryte, możemy przejść do czynności głównej – pokrycia dużych powierzchni ścian. Robimy to za pomocą wałka z włosiem odpowiednio dobranym do podłoża i faktury ściany. Malujemy ruchami pionowymi, od górnej do dolnej krawędzi. Wałka obficie pokrytego farbą nie powinniśmy zbyt mocno przyciskać do podłoża.

06

Se va ține seama, atunci când se vopsește o singură suprafaţă, de exemplu un perete, să nu se facă pauze şi nici rectificări pe suprafaţa pe jumătate uscată. Este important să legăm următoarele zone prin metoda „ud pe ud”. După uscare, eventualele corectări, se vor efectua zugrăvind întreaga suprafață a peretelui. O suprafață perfect netedă, se obține zugrăvind un perete pregătit corespunzător, prin mișcări ritmice repetitive cu rola de sus în jos.

Dacă este necesară (în funcție de vopsea și suprafața suport) zugrăvirea trebuie repetată. Producătorii de vopsele, au inscripționate pe ambalaj, intervalul de reaplicare al vopselei (dacă este cazul).

7) Terminarea lucrărilor

Benzile de mascare se îndepărtează după câteva minute de la terminarea zugrăvirii, când vopseaua nu mai poate fi întinsă, iar pelicula încă nu este uscată. Banda se dezlipește cu grijă și sub un unghi mic față de suprafața peretelui. Această operațiune este importantă, deoarece influențează rezultatul final al muncii noastre.

07

Este bine să țineți seama, că fiecare vopsea are anumiți parametri pentru care se recomandă utilizarea acesteia. În cazul emailurilor pentru pereți, sunt: umiditatea și temperatura. Unele probleme care pot să apară în aplicarea vopselelor, rezultă din condițiile inadecvate de utilizare ale acestora.

Suprafețele aplicate cu aceste vopsele, obţin caracteristici depline de rezistenţă, numai după câteva zeci de zile, de aceea este important ca în perioada menționată, să păstrați o precauție adecvată.

Succes!

 

Înscrieți-vă la newsletter

Dacă doriți să primiți cele mai recente informații de pe site, înscrieți-vă la newsletter-ul nostru.

Conform prevederilor art. 24 alin. 1 Legea din 29 august 1997 privind protecţia datelor cu caracter personal (Monitorul Oficial din 2002 nr 101, poz. 926, cu modificările ulterioare). Vă informăm că Fabrica de Lacuri și Vopsele Śnieżka S.A este operator de date cu caracter personal cu sediul în Warszawa (00-854),Al. Jana Pawła II 23. Datele cu caracter personal au fost furnizate în mod voluntar pentru a fi contactat ulterior. Datele personale vor fi puse la dispoziție numai entităților conform legislației în vigoare. Aveţi dreptul oricând să solicitaţi informaţii despre datele cu caracter personal stocate şi să le corectaţi.